Dienke Bos

Wat heb je anno 2024 nodig voor een goede mentale gezondheid? De coronapandemie, waarin de aandacht voor mentale gezondheid een vlucht vooruit nam, ligt inmiddels alweer enige tijd achter ons. Die steeds meer groeiende aandacht is goed, maar leidt nog niet per definitie tot een betere mentale gezondheid. Sterker nog, ten tijde van dit schrijven laten de meest recente cijfers zien dat slechts de helft van de jongeren hun mentale gezondheid als goed ervaart en dat een kwart van de Nederlanders psychische problemen heeft.

De druk op de geestelijke gezondheidszorg was ook in 2024 groot. Wachtlijsten groeiden verder, te veel mensen moeten nog altijd te lang wachten op passende zorg. Ook werd het publieke debat met regelmaat gedomineerd door gevoelige thema's, zoals separatie, euthanasie bij psychisch lijden, autonomie bevorderend beleid of verward en onbegrepen gedrag. De inzet van MIND is dan ook onverminderd hard nodig; we laten, waar we maar kunnen, de stem van cliënten en naasten horen.

En daarin zijn gelukkig ook lichtpuntjes te zien. Zo rondden we in 2024 samen met het Oranje Fonds met succes het meerjarige programma Herstel Dichtbij af, wat ook een vervolg kreeg in Herstel Dichtbij – Samen Groeien. Het programma heeft waardevolle inzichten, verbindingen en nieuwe praktijken opgeleverd en daarmee een stevig fundament voor de onmisbare zelfregie- en herstelbeweging waar de komende jaren verder aan gebouwd zal worden.

Een bijzondere mijlpaal werd ook bereikt voor MIND Korrelatie, dat in 2024 haar 60-jarig jubileum mocht vieren. Dat onze hulplijn nog altijd een belangrijke rol vervult, blijkt uit het feit dat het aantal gesprekken afgelopen jaar is toegenomen. Eind 2024 heeft MIND Korrelatie tevens een nieuwe naam gekregen: MIND Hulplijn. Met deze nieuwe naam hopen we nóg beter vindbaar te zijn voor mensen met vragen over mentale gezondheid.

2024 stond voor MIND als organisatie ook in het teken van het opstellen van de meerjarenstrategie 2025-2028, waarin de ambitie om als fondsenwervende organisatie nog beter aan te sluiten bij de urgentie van de thematiek waar wij voor staan en zo onze impact verder te vergroten, centraal stond. Kortom, 2024 was doen wat er nú nodig is en vooruitkijken.

We willen iedereen die in het afgelopen jaar op welke manier dan ook actief betrokken was bij MIND heel hartelijk bedanken. Met ieders hulp kunnen wij en onze samenwerkingspartners ons dagelijks inzetten voor mensen met psychische klachten en hun naasten en een mentaal gezond Nederland. In dit jaarverslag nemen wij jullie met trots mee langs onze activiteiten en resultaten in 2024.

Dienke Bos, directeur-bestuurder MIND