2 mensen

Kwaliteit van leven houdt in dat mensen de ruimte hebben om hun eigen leven zo goed mogelijk te leiden zoals zij dat wensen binnen de mogelijkheden die ze hebben. Zinvolle activiteiten of werk, een sociaal netwerk, goede huisvesting en een gezonde leefstijl spelen hier een belangrijke rol in. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met psychische klachten die zelfstandig wonen, voor mensen die zorg in een instelling ontvangen en voor naastbetrokkenen. Als het nodig is, moeten ze specialistische zorg krijgen, maar daarnaast is het is ook belangrijk dat ze in hun eigen omgeving aanvullende mogelijkheden hebben om te werken aan herstel, terugkeer naar werk of het opbouwen van een netwerk. De ondersteuning van naasten of mantelzorgers moet daarbij niet worden vergeten, want op hun schouders rusten vaak een grote last en verantwoordelijkheid.

Inclusieve arbeidsmarkt

In 2024 hebben we een geslaagde lobby gevoerd voor Individuele plaatsing en steun (IPS). De IPS-regeling is bedoeld voor mensen die een psychische aandoening hebben, nog in behandeling zijn in de ggz en een uitkering krijgen. Met IPS kunnen zij vanuit hun gemeente goede ondersteuning en begeleiding krijgen richting en op de werkplek. Mede door onze lobby kunnen mensen hier tot en met 2026 gebruik van maken. We hebben hiertoe tevens enkele werkbezoeken georganiseerd. Ook zijn de eerste stappen gezet om deze regeling structureel te maken.

Ook in het programma Hoofdzaak Werk zijn weer mooie stappen gezet. Hoofdzaak Werk is een initiatief van de convenantpartners van Sterk door Werk en beoogt meer mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam aan het werk te helpen én te houden. Binnen dit project richt MIND zich op het bespreekbaar maken van stigma's bij werkgevers, uitkeringsinstanties (zoals UWV en gemeenten), ggz-professionals én de werkzoekenden (mensen met een psychische kwetsbaarheid) zelf. Daarbij werkt MIND in alle 35 arbeidsmarktregio's aan structurele inzet van goed toegeruste ervaringsdeskundigen en wordt een online tool ontwikkeld voor omgaan met zelfstigma.

Conferentie Hoofdzaak Werk juni 2024Conferentie Hoofdzaak Werk in juni 2024

Herstel dichtbij

De afgelopen jaren heeft MIND op verschillende manieren gestimuleerd dat er in heel Nederland laagdrempelige inloopplekken of steunpunten door en voor mensen met een psychische kwetsbaarheid van de grond komen en dat deze ook kunnen blijven bestaan. We noemen deze initiatieven ook wel zelfregie- en herstelcentra. Bij deze centra kun je zo binnenlopen voor een kop koffie, een praatje of een activiteit. Er wordt een omgeving geboden waar je jezelf kunt zijn en talenten, kwaliteiten en interesses kunt ontdekken en ontwikkelen. We ondersteunen bij MIND initiatiefnemers van dit soort kansrijke contexten. We vinden dat er een landelijk dekkend netwerk moet zijn van zelfregie- en herstelcentra, zodat er voor elke burger in Nederland een goed bereikbare plek dichtbij huis is om te werken aan persoonlijk en sociaal-maatschappelijk herstel. Waar mensen met een psychische kwetsbaarheid de ruimte krijgen om zelf hun leven (weer) op te bouwen.
In november 2024 hebben we het eerste programma Herstel Dichtbij, dat we samen met het Oranje Fonds uitvoeren, feestelijk en succesvol afgesloten. Er zijn 30 werkbezoeken afgelegd onder de deelnemers en alle deelnemende organisaties zijn geïnterviewd en gebundeld in een boekwerk, dat op de slotbijeenkomst op 14 november is overhandigd aan Koningin Máxima.

Beschermd Wonen

MIND heeft in het voorjaar van 2024 een achterbanpeiling uitgevoerd over de ervaringen van cliënten en naasten met beschermd wonen. Hiervan is een rapport gemaakt en een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift 'Participatie en Herstel'. Onze belangrijkste conclusies waren dat cliënten lang moeten wachten op een geschikte plek en dat met name multiprobleem-casussen te maken krijgen met exclusiecriteria en dus niet goed geholpen worden. Deze bevindingen konden wij goed inzetten in onze belangenbehartiging voor deze doelgroep bij beleidsmakers en politiek.