Een groep jongeren

Er moet en kan meer gedaan worden aan terugvalpreventie, het tijdig signaleren van psychische klachten, behoud van psychische gezondheid en verbeteren van de mentale weerbaarheid. We weten allemaal dat voorkomen beter is dan genezen, maar vaak valt dit onderwerp bij beleidsmakers tussen wal en schip. Dit komt onder andere doordat ze het niet bovenaan hun prioriteitenlijst hebben staan, of door een gebrek aan geld. Echte aandacht voor preventie vraagt om een goede samenwerking en aansluiting tussen lokale en regionale partijen. Uitgangspunt moet de leefwereld zijn van alle mensen die mentaal gezond willen blijven.

Ook in 2024 stond preventie voor een psychisch gezonde jeugd hoog op de agenda. In 2024 hebben we samen met MIND Us en zes partijen uit het veld een start gemaakt met het gezamenlijk opzetten van een digitaal platform voor jongeren met vragen over mentale gezondheid of beginnende psychische klachten.

In 2024 hebben we een aantal brieven naar de Tweede Kamer (en commissies) verstuurd waarin we oproepen tot aandacht voor suïcidepreventie vanuit het sociale domein, bijvoorbeeld in de vorm van ondersteuning van naasten en nabestaanden. Ook pleitten we voor gespreksruimte voor doodswensen in brede zin. Daarnaast zijn we verdergegaan met onze deelname aan de herziening van de richtlijn voor zorgprofessionals over suïcidaal gedrag. Daar waar we mogelijkheden zagen, hebben we ons met veel partners ingezet om het aantal suïcides onder jongvolwassenen te verminderen. Van 12 tot 26 februari 2024 stond het rondreizende beeld 'Stille Strijd' van kunstenares Saskia Stolz op het Eemplein in Amersfoort. Dit 2,5 meter hoge kunstwerk vraagt aandacht voor psychische klachten en suïcidale gedachten van jongeren. MIND-directeur Dienke Bos sprak tijdens de openingsbijeenkomst.

Aandacht voor suïcidepreventie

Om jongeren te helpen online triggers te herkennen en goed om te gaan met wat er online aan informatie en prikkels binnenkomt, lanceerden we Chatsafe (naar Australisch voorbeeld). Meer hierover staat in het hoofdstuk over jongeren.

Leefstijl

Samen met de Coalitie Leefstijl in de zorg hebben we een handreiking voor zorgverleners en patiënten- en naastenorganisaties ontwikkeld. In deze handreiking zijn de kansen beschreven die een wachttijd op een behandeling in de zorg biedt om aan de slag te gaan met leefstijlverandering. Deze handreiking is gebaseerd op doelgroepenonderzoek, drie focusgroepen met cliënten en naasten, ons eigen leefstijlonderzoek en het Nivel-onderzoek naar wachttijdoverbrugging.

Campagne #blijfbewegen

Op 5 september 2024 lanceerden zanger Claude en sportschool Basic-Fit de videoclip 'La Pression'. Met de boodschap 'Je bent niet alleen, #blijfbewegen' willen ze iedereen laten zien dat bewegen een positieve invloed kan hebben op je mentale en fysieke gezondheid. En dat je er niet alleen voor staat als je te maken hebt met psychische problemen. Ook Gwen van Poorten, Isa Hoes en Enzo Knol deelden hun positieve ervaringen met sporten. MIND, Mental Health Europe en Te Gek!? ondersteunden Basic-Fit en Claude met het onder de aandacht brengen van hun boodschap. Basic-Fit verwees naar MIND voor tips en informatie over bewegen en mentale gezondheid.

Online voorlichting

Met de publieksvoorlichting van Stichting MIND richten wij ons op het verbeteren van de mentale gezondheid van mensen in Nederland, het voorkomen van psychisch (onnodig) leed en ontwrichting en het bevorderen van zaken als inclusie, zelfregie en herstel. Daarnaast worden onze fondsenwervende activiteiten gevoed met goede voorlichting. Denk aan de MIND Blue Monday Run, waarbij geïnformeerd wordt over depressie.

In 2024 hebben we de websites van MIND flink verbeterd. Ze zijn nu makkelijker te vinden, beter te gebruiken en begrijpelijker. Hierdoor kunnen meer mensen de juiste informatie en hulp krijgen. In preventie van psychische klachten en ter bevordering van herstel ervan is betrouwbare en volledige informatie heel belangrijk. Daarom besteden we daar bij MIND veel aandacht aan. Om de kwaliteit van de beschikbare informatie te verbeteren, zijn in 2024 23 voorlichtingspagina's geüpdatet en drie nieuwe pagina's toegevoegd.

Voor actuele onderwerpen maken we, naast onze informatie via nieuwsberichten en de online psychipedia, jaarlijkse diverse themaspecials. In 2024 waren dat flyers voor mantelzorgers met tips die helpen er voor de ander te zijn en zelf overeind te blijven, flyers die met tips die kunnen helpen bij het omgaan met rouw na het verlies van een dierbare, flyers met tips die helpen om faalangst aan te pakken en flyers met tips om beter te kunnen omgaan met een relatiebreuk of scheiding.

De best bezochte themapagina's op de website waren: borderline persoonlijkheidsstoornis, hoogsensitiviteit, PMDD, relatieproblemen, stress en burn-out, depersonalisatie-derealisatiestoornis, zelfdoding, narcisme, ontspanningsoefeningen en angst.

Happy MIND planner

Eind 2024 publiceerde MIND de Happy MIND planner. Bij een donatie vanaf € 27,50 aan MIND kregen mensen deze planner cadeau. Naast dat de Happy MIND planner als agenda te gebruiken is, biedt de planner tips, inspirerende quotes en weektrackers om te werken aan je mentale fitheid.

Happy MIND planner

MIND in de media

Hoe meer aandacht er is in de media voor mentale gezondheid en psychische problemen die kunnen ontstaan, hoe meer bewustzijn er ontstaat bij mensen. En dat kan weer preventief werken. In 2024 werd MIND opnieuw met regelmaat in de media vermeld. Dit gebeurde nog vaker dan het jaar ervoor (739 in 2024 t.o.v. 703 in 2023). In januari begon het jaar meteen goed met veel aandacht voor de MIND Blue Monday Run. Media besteedden ook aandacht aan diverse mensen die zelf een actie voor MIND startten, waaronder de Barefoot Dutchman (een man die op blote voeten van de ene kant van de VS naar de andere kant liep en geld ophaalde voor MIND).

De zomer was in 2024 drukker dan het jaar ervoor: we gaven interviews over onder meer euthanasie, sluiting van ggz-afdelingen en zomerdepressie (een van onze psychologen) . In het najaar bereikte MIND de media over het verdwijnen van de restitutiepolissen en daarmee de inperking van de mogelijkheden voor cliënten om passende zorg te vinden. Dit leidde tot een item in Radar en publicaties in media als Metro, RTL Nieuws, Trouw en ANP. Ook vroeg MIND aandacht voor autonomie bevorderend beleid door de publicatie van het rapport vol meldingen over misstanden (AD en de 7 regionale uitgaven van DPG). Zij verwezen hierin naar de in 2024 gelanceerde petitie van MIND tegen separeren. Consumentenmedia (en bijvoorbeeld nu.nl, Metro en RTL Nieuws online) weten ons goed te vinden als ze een MIND-psycholoog willen spreken over psychische aandoeningen. Dit in combinatie met een verwijzing naar onze site (MIND/MIND Hulplijn).

Dienke Bos bij Radar