MIND Hulplijn

Steeds terugkerende sombere gedachten, een buurmeisje dat toch wel heel veel afvalt, geen klik met de behandelaar, een partner met narcistische trekken – de professionele hulpverleners van de MIND Hulplijn hebben ook in 2024 weer hulp en advies geboden aan mensen met vragen op het brede spectrum van psychische en psychosociale klachten. Samen hebben we hard gewerkt om mentale gezondheid op gezonde wijze bespreekbaar te maken, hulpvragers handvatten te geven om met hun eigen klachten of die van een naaste om te gaan en hen zo nodig de weg te wijzen in het complexe Nederlandse zorg- en ondersteuningslandschap. Dat werpt al zestig jaar zijn vruchten af.

2024 was een jaar vol veranderingen voor de MIND Hulplijn, met onder meer een nieuwe koers en een nieuwe naam. Ondertussen ging de hulpverlening gestaag door. Voor 2024 hadden wij onszelf verschillende doelen gesteld, inclusief groei van het aantal hulpverleningsgesprekken en een grotere naamsbekendheid en vindbaarheid. Beide doelen hebben we weten te realiseren. In 2024 hebben de hulpverleners van de MIND Hulplijn maar liefst 17.154 gesprekken gevoerd, waarvan 15.054 hulpverleningsgesprekken en 2.100 eerstecontactgesprekken. Net als in 2023 gingen de meeste gesprekken over relatieproblemen, en ook angst, paniekaanvallen en fobie zijn wederom veelvoorkomende thema's.

De website van de MIND Hulplijn is in 2024 aanzienlijk meer bezocht dan in 2023: in 2023 telden we 291.786 unieke websitebezoekers. In 2024 waren dat er 369.850. Dat is een toename van 27%. Onze verwachting is dat de naamswijziging die we eind 2024 hebben doorgevoerd, van MIND Korrelatie naar MIND Hulplijn, in het komende jaar onze vindbaarheid nog verder zal vergroten. De MIND Hulplijn heeft in 2024 ook flink veel media-aandacht gekregen: minstens 202 keer hebben diverse media naar de MIND Hulplijn verwezen, gesproken met onze mediapsychologen, onze naamsverandering aangekondigd, of om andere redenen aan onze Hulplijn gerefereerd. In zeker 115 van die gevallen betrof het landelijke media met een groot (100.000+ mensen) bereik. Ook rekenen we hier de ‘opvangen' mee die wij verzorgen voor mensen die geraakt zijn door televisie en andere media-uitzendingen. In 2024 hebben wij opvang verzorgd na 31 verschillende programma's. Die gingen over allerlei beladen thema's, van euthanasie (Een goede dood) tot de tramaanslag in Utrecht in 2019 (De tramaanslag) en van eenzame opsluiting (Nieuwsuur) tot eetproblematiek (o.a. Louis Theroux). Met de zogenaamde toedekkende gesprekken die wij naar aanleiding van deze programma's hebben gevoerd, hebben wij hulpvragers geholpen om de heftigste emoties te verminderen en rustiger de dag of nacht in te gaan.

Het team van de MIND Hulplijn bestond eind 2024 uit 18 vaste krachten, 7 oproepkrachten en 4 deskundige vrijwilligers. Alle hulpverleners zijn geschoolde hulpverleners: psychologen, pedagogen, maatschappelijk werkers en sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen. Twee van de vaste krachten dragen zorg voor de planning en één senior hulpverlener is verantwoordelijk voor training en coaching van hulpverleners. In 2024 heeft het Hulplijnteam een nieuwe koers uitgestippeld, waarin groei van het aantal hulpverleningsgesprekken, het vergroten van onze naamsbekendheid en vindbaarheid, doorontwikkeling van de Hulplijn en het waarborgen van de kwaliteit van onze hulpverlening en interne organisatie centraal staan. Zo werken wij eraan dat in 2025 nog meer mensen ons weten te vinden, en wij voor hen allemaal letterlijk een hulplijn kunnen zijn wanneer zij even vastlopen, mentale klachten hebben of zich zorgen maken over een naaste.

Lees hier het volledige verslag (pdf) van de MIND Hulplijn 2024

medewerker hulplijn Tara